Про сайт

Японія — країна, повна загадок і дивних традицій, у тому числі й кулінарних. Так, японці проявляють глибоку повагу до первісного виду продуктів і їхній високій якості. Тому й у приготовленому виді вони залишаються самі собою — неважливо, риба це, м’ясо або овочі.

Для японців рис — як для росіян хліб. Будь-яка трапеза не вважається завершеної, якщо наприкінці її не поданий рис, зварений у чистому виді — без солі, масла й спецій. Але рис можна не тільки є, але й… пити. Наприклад, у вигляді бакусю (пива), саке (горілки) або сетю (самогону).

Уже більше 400 років їдять у Японії локшину із гречаного борошна (соба). Уважається, що соба забезпечує здоров’я й довгу, як її нитки, що тягнуться, життя. Імовірно, із цим зв’язаний звичай є локшину наприкінці року.

Японці з’їдають одну шосту частину всіх морепродуктов, що добувають у світі. Однієї з особливостей японської кухні є «орори» — уживання рибних делікатесів живцем. Так, «танцюючого окуня» покладається обшпарити окропом, полити соусом і відразу ж різати на шматочки. А готування риби-собаки (фугу) вимагає спеціального навчання й особою обережності. Справа в тому, що отрута, що перебуває в печінці й ікрі цієї риби, викликає миттєву смерть. Однак аматори небезпечного блюда щорічно з’їдають 20 тисяч тонн фугу.

Дуже люблять японці хрусткі пончики, що нагадують, тэмпуре (морепродукты й овочі в тесті, обсмажені в маслі) і суси. Суси вже більше 1300 років, і раніше ця назва писалася одним ієрогліфом, що позначав рибу. Зараз воно пишеться двома, значення яких -«довголіття» і «стиль поводження». Суси неодмінно подають до стола під час якого-небудь торжества. Властиво, суси — це особливі блюда з риби або з рибою.

Одним з обов’язкових компонентів національної кухні вважається сіяю (соєвий соус), метод виготовлення якого сходить до XVI століття. Своєрідною рисою японської кулінарії є бульйон даси, службовець основою багатьох блюд і супів. А призначення соусу тэрияки — надавати продуктам золотаво-коричневу скоринку при жаренні.

12 сторіч існує в Японії тя-но-ю (чайна церемонія). Тут чаювання — не тільки спосіб угамування спраги, чашка сподіваючись — символ людського спілкування. Його подають під час всіх зустрічей. По особливих приводах (заручини, зміна пір року) готується чай із сакуры.

Не менш важливим, чим готування, для японців є відповідність блюд сезону. Наприклад, навесні вживаються ніжні паростки бамбука. Корінь лотоса — восени й навесні. Узимку — мандарини. Восени -хурма. Улітку — форель.

І кому краще знати японську кухню, як не самим жителям Країни висхідного сонця. Недарма, завершуючи трапезу, японці говорять: «Готисо сама дэсита», що означає: «Було дуже смачно».

Приведемо кілька рад по застосуванню знаменитих паличок під час їжі.

Намагайтеся користуватися ножем і вилкою винятково для європейської їжі. Користуйтеся вашими паличками для того, щоб розділити їжу на кілька шматочків, кожний з яких можна взяти в рот. Якщо ви хочете розділити їжу на частині, робіть це гранично акуратно, намагаючись контролювати зусилля, що ви прикладаєте до ваших паличок. Японський посуд спеціально конструювався для того, щоб її було зручно тримати в одній руці. Це особливо важливі частини етикету — підняти чашку на рівень грудей, коли ви п’єте суп або їсте мал. Візьміть чашку рису в одну руку, а паличку — в іншу. Локшина звичайно досить довга, і тому неї їдять так: единожды перехопивши паличками, засмокчіть локшину в рот. Повторите, не соромтеся звуку, що хлюпотить, що виходить при цьому. Японці вважають його пристойним і цілком гідним. Ви можете їсти суши як руками,

так і паличками, жінки завжди їдять суши паличками. Більші шматки їжі ви можете або розділити паличками на кілька шматочків, або відкушувати по шматочку.

Правила    їжі    паличками

  • Ніколи не встромляйте палички в їжу, особливо в мал. Це дурний тон.
  • Коли ви не користуєтеся паличками, кладіть їхніми гострими кінцями вліво.
  • Ніколи не передавайте їжу паличками іншій людині безпосередньо.
  • Не підносите чашку або тарілку занадто близько до рота й не згрібайте в рот їжу за допомогою паличок.
  • Також не прийнято безцільно «бродити» паличками навколо їжі. Перш ніж простягнути руку, вирішите, що саме ви хочете взяти.
  • Намагайтеся не капати соусом ні з паличок, ні з їжі.
  • Не накладайте їжу на палички.
  • Намагайтеся не набивати рот їжею й вуж тим більше не втрамбовуйте її там за допомогою паличок.
  • Не облизуйте палички.
  • Ніколи не вказуйте паличками на що-небудь або кого-небудь і не розмахуйте ними в повітрі.
  • Ніколи не стукаєте паличками по чашці або тарілці для того, щоб залучити до себе чиясь увага.
  • Не підтягуйте до себе блюдо за допомогою паличок. Завжди беріть його в руки.
  • Не кладіть палички поперек чашки.
  • Не «малюйте» паличками на столі.
  • Не затискайте дві палички в кулаку. Японці сприймають цей жест як загрозливий.

Після того як ви закінчили їсти, покладете палички на підставку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *